Rodzaje szkła do piwa – na co warto postawić?

Bez cienia wątpliwości każdy lokal serwujący alkohol powinien być wyposażony w odpowiednie szkło barowe. Odpowiednio dobrane szkło sprawi, że znajdujący się w nim trunek nabierze niepowtarzalnego charakteru. W jakie rodzaje szkła warto wyposażyć każdy lokal? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Profesjonalne szkło

W pierwszej kolejności należy sobie uświadomić, że współcześnie w lokalu gastronomicznym wykorzystać można co najmniej kilkanaście różnych rodzajów szkła barowego. Oczywiście nie oznacza to, że lokal powinien być wyposażony we wszystkie z nich, aczkolwiek warto, aby móc zaoferować co najmniej kilka podstawowych rodzajów szkła. To, jakie szkło do piwa będzie znajdować się w lokalu, powinno być uzależnione od odmian oferowanego trunku.

Różnorodne rodzaje szkła

Z pewnością podstawowym szkłem do piwa (*zobacz), które powinno znaleźć się w każdym lokalu, jest klasyczny kufel. Tego rodzaju szkło cieszy się niesłabnącą popularnością wśród wszystkich piwoszy. Oczywiście oprócz kufla na wyposażeniu każdego lokalu powinny znaleźć się klasyczne szklanki. Te dwa podstawowe rodzaje szkła pozwalają na za serwowanie większości rodzajów piw. Jakie są inne popularne rodzaje szkła barowego?

Niemniej jednak oprócz tych dwóch podstawowych rodzajów warto również zainwestować w sniftery. W tym przypadku mamy do czynienia z kielichem do piwa, który doskonale sprawdza się do serwowania aromatycznych i wyrazistych piw w postaci koźlaków czy też stoutów. Inne istotne naczynia do piwa to m.in. kieliszki znane jako Tulip, które ze względu na swój kształt doskonale zatrzymują pianę oraz znajdujące się w niej aromaty. Tego rodzaju naczynie najczęściej wykorzystywane jest do wyrazistych piw typu Ale.

Oczywiście, mówiąc o naczyniach do piwa, nie można nie wspomnieć o pokalach. Tego rodzaju szkoło ze względu na swój kształt doskonale sprawdza się do utrzymywania piwnej piany, dzięki czemu z trunku mogą swobodnie uwalniać się aromaty. Tym, co odróżnia pokal do piwa od klasycznej szklanki, jest znajdująca się u jego spodu nóżka. Tego rodzaju szkło sprawdza się doskonale w przypadku koźlaków ciemnych lagerów oraz pilznerów.

Comments are closed.